så underhåller och rengör du dina mattor

Rengöring av golvmattor – Allt du behöver veta

Det är alltid bäst att anlita proffs för att rengöra golvmattor och en regelbunden sådan bidrar till en hälsosam inomhusmiljö. Att hålla mattan ren kan ibland kännas som en omöjlig uppgift, särskilt om man har barn eller husdjur eftersom de både smutsar ner och spiller ofta. För att förlänga din mattas livslängd och undvika att den slits ut i förtid så bör du dammsuga din golvmatta minst tre gånger i veckan och fokusera på de områden där det är mest fottrafik.

Tips för rengöring och underhåll av golvmattor

När du gör detta så dammsug området flera gånger men åt olika håll varje gång. Detta hjälper till att fånga upp den smuts som satt sig djupt i mattan. Det är en bra idé att kolla om din dammsugare har ett läge för högeffektiv djuprengöring (ofta kallat HEPA) för att rengöra mattan mer effektivt.

På områden med hög fottrafik är det bäst att lägga på en vanlig matta på golvmattan för att sakta ner förslitningsprocessen. Det hjälper också om man möblerar om i rummet ofta för att sprida ut slitningen jämt, speciellt den från fottrafik. Detta kommer att förbättra utseendet på hela rummet då det gör att man undviker att få vissa delar av golvmattan mer sliten än andra. För om sanningen ska fram så ser dessa områden med hög fottrafik fortfarande smutsiga ut även efter en dammsugning eftersom materialet brutits ner.

Vanlig smuts är ett problem och fläckar ett annat. Det är alltid bra att ha en absorberande trasa i närheten, speciellt på de ställen där mat och dryck kan spillas. Ha en trasa liggande på hyllan under vardagsrumsbordet, då spill lätt inträffar där, speciellt när ni har gäster på besök. Detta hjälper dig att snabbt kunna ta bort fläckar så fort de blir till för en ögonblicklig mattrengöring och ett bra underhåll. Dutta på fläcken medan den fortfarande är blöt för att hjälpa trasans uppsugningsförmåga.

Rengöring av syntetiskamattor

Beroende av vilket material som golvmattan är gjord utav så kan rengöringen av den vara enklare för vissa än för andra. En matta av syntetiska fibrer är enklare att rengöra och mer vattentålig. Samma gäller för akryl och nylon. Ull däremot absorberar lätt vatten och passar bäst på ställen där mat och dryck inte lika sannolikt serveras. Hur mattan är tillverkad påverkar också hur lätt fläckar på ytan sugs upp då man rengör den. En tät vävd matta gör att fläcken stannar på ytan och motverkar att den går igenom och sätter sig djupare i mattan.

Bortsett från att hålla smuts och fläckar borta från mattan så är att desinfektera och deodorisera också en del av rengöringsprocessen. Det finns många desinfektionsmedel för golvmattor på marknaden som också motverkar mögel och fuktfläckar samt reducerar bakterieväxten, speciellt på områden där man kan hitta mycket smuts och övriga fläckar. Deodoranter motverkar att mattan börjar lukta dåligt särskilt när den blivit nersmutsad. Detta är väldigt hjälpsamt speciellt om man har husdjur som springer omkring i huset med smutsiga tassar.

Ett mer organiskt sätt att motverka dålig lukt är att använda sig av bakpulver. Häll i lite i din dammsugarpåse för att reducera lukten. För att motverka fläckar och dålig lukt applicera produkter med kemikalier som skyddar mot detta. Detta gäller även nya mattor.