smart guide så du lätt kan välja rätt flyttfirma när du ska flytta

En guide till att välja rätt flyttfirma

Att flytta kan vara förvirrande och stressande, och med så många olika flyttfirmor att välja från så kan det bli ännu mer förvirrande. Men det behöver inte bli så om du lär dig grunderna till hur man på rätt sätt väljer sin flyttfirma.

Så väljer du rätt flyttfirma för din flytt

Börja leta tidigt

Oavsett om du ska flytta långt eller kort så är det alltid bättre att anlita en flyttfirma än att göra det själv. Vänta inte till sista minuten med att anlita en flyttfirma. Det är bättre om du kan göra det minst 5-8 veckor innan själva flyttdagen.

Om du letar efter en flyttfirma och är ute i god tid är chansen större att du kan välja mellan många olika flyttfirmor av högre standard och med fördelaktiga priser. Om du gör det i sista stund kan många av de bättre flyttfirmorna redan vara uppbokade. Dessa är särskilt sant under högsäsong. Om du bokar i tid har du större möjlighet att förhandla fram en bättre deal.

Internet är ett bra medel att använda för att leta efter flyttfirmor. Du kan även fråga dina vänner och familjemedlemmar om rekommendationer. Gula sidorna erbjuder också en lista av olika flyttfirmor. Det första du nu bör göra är att lista några av de mest intressanta firmorna.

Be om många offerter från olika flyttfirmor

Kontakta sedan alla flyttfirmorna du skrivit ned på listan och be om en offert. De flesta flyttfirmor kan ge dig en sådan på direkten. Ofta så kan man fylla i informationen på en blankett eller online och firman svarar med en uppskattad kostnad för din flytt.

Innan du ber om offerter se till att du själv har all information. Flyttfirman kommer att be om att få veta:

  • När planerar du att flytta?
  • Ska du flytta långt eller kort? Om det är en långväga flytt be bara om offerter från de flyttfirmor som specialiserat sig på sådana.
  • Är det en internationell flytt?
  • Exakt vad behöver du hjälp med att flytta?
  • Behöver du packhjälp?
  • Kommer du lasta av och på själv eller behöver du hjälp med det?
  • Behöver du endast hyra en flyttbil?
  • Behöver du förvaringsmöjligheter?
  • Vilken slags försäkring är du intresserad av?
  • Behöver du hjälp att flytta ömtåliga föremål?

Så fort du fått in dina offerter så kan du börja förhandlingen. Vissa flyttfirmor tar betalt per timme medan vissa per objekt som ska flyttas. Om du till exempel har många ömtåliga saker med i flyttlasset så kan detta kosta extra för vissa flyttfirmor.

Andra saker att tänka på

När du ska välja en flyttfirma så leta inte bara efter de som kan ge dig det billigaste priset. Ha också i åtanke vilken service och tjänster de kan erbjuda. Ibland kan det vara värt det att betala lite mer för en bättre kvalité.

Se också till att flyttfirman du bestämmer dig för är licenserad och fackligt anslutna. Du kan också be dem om referenser för att vara säker på att du har att göra med en reko flyttfirma.

Ta sedan reda på om flyttfirman har försäkring. Du bör vara säker på att den täcker alla eventuella skador på dina tillhörigheter under flytten.

Om du tänker på allt detta nämnt ovan när du ska välja din flyttfirma så kommer du klara av att sortera ut de bra flyttfirmorna från de dåliga. Du kommer dessutom också kunna välja rätt flyttfirma som passar både din budget och som ger dig en bra service.